Festival Poletna Plesna Vesna
Tereza Lenerová & Floex and coll
Ne odnehaj
Trajanje: 35 minut
Datum: 25.06.2021 21:00
Center kulture Španski borci, Ljubljana
V želji, da bi nadzorovala glasbo kot dirigent, za katerega se zdi, da drži ključ do tega sveta, se plesalka bori z glasbo v živo – s strastjo – ki njeno fizično izražanje na videz obvladuje v disharmoniji. 

Skozi ta razburljivi solistični nastop se Lenerová sprašuje kdaj in kako v svojem življenju prevzamemo vlogo dirigenta; v kolikšni meri strast nadzorujemo mi in kdaj strast prevzame nadzor nad nami. Kdo je dirigent v nas?

Tereza Lenerová (Hradilková) je češka plesalka in koreografinja. Diplomirala je na gledališki šoli v Amsterdamu in se pozneje preselila v New York, kjer je nabirala izkušnje kot plesalka. Sodelovala je z različnimi koreografi na Češkem in v tujini. Njeno prvo plesno delo, duet Variable (Spremenljivka), ki ga je ustvarila in v njem nastopila skupaj z Einat Ganz, je mreža Aerowaves izbrala za festival Spring Forward leta 2011, kjer je bilo prvič predstavljeno.

Ker je želela eksperimentiranje še poglobiti, je Lenerová v Pragi soustanovila Studio Truhlárna. Tam je ustvarila svoje uspešno solistično delo Swish (Švist), ki ga je mednarodna žirija Češke plesne platforme 2017 prepoznala za »Plesno delo leta«. 

Delo Ne odnehaj je bilo premierno predstavljeno v gledališču PONEC v Pragi, kjer ga je žirija Češke plesne platforme še posebej izpostavila. Lenerovo so s predstavo Ne odnehaj vabili na različne festivale, med drugim Les Plateaux 2019, NORMA festival Ostrava in TANEC PRAHA.  

Floex (Tomáš Dvořák) je češki klarinetist, producent in multimedijski umetnik. Floex v svoji glasbi ustvarja edinstveno vzdušje, s katerim raziskuje možnosti med zvočnima svetovoma elektronike in akustike. Njegova diskografija obsega 10 albumov, vključno s svetovno znanima albumoma Machinarium OST ali Zorya. Med nedavnim sodelovanjem z britanskim skladateljem Tomom Hodgejem pri albumu A Portrait Of John Doe (2018 UK Decca Classics/Mercury KX) je Floex ustvaril novo raven sinergije, kjer se klasična glasba in radikalna avantgardna elektronika spojita v edinstven organski svet.  


---
Koncept, koreografija in izvedba: Tereza Lenerová (Hradilková)
Glasba: Floex, Antonio Vivaldi 
Oblikovanje svetlobe: Zuzana Hugo Režná
Lučni tehnik: Jan Hejzlar
Kostumi: Marjetka Kürner Kalous
Dramaturški svetovalec: Lukáš Jiřička
Vodja skupine: Veronika Hladká
Producent: Jakub Hradilek
Koprodukcija: Tanec Praha / PONEC – dance venue, Studio Truhlárna, Centre national de la dance Pantin, Czech Centre Paris, Plum Yard
S podporo: Ministrstvo za kulturo Republike Češke, Mesto Praga, Fundacija Život umělce
Posebne zahvale: Jan Horák
Zahvale: Jean Gaudin, Fabienne Haber