Gostujoče predstave
Chiara Bersani
Nežni samorog
Trajanje: 45 minut
Datum: 13.10.2021 19:00
Center kulture Španski borci, Ljubljana
O predstavi

Jaz, Chiara Bersani, visoka 98 cm, se razglašam za meso, mišice in kosti samoroga. Ker ne vidim v njegovo srce, mu bom poskušala vdahniti svoj dih in dati svoje oči. Privzela bom njegov videz; izdelala bom kostum, ki bo najprej oklep, nato koža. V dialogu med mojo formo, ki igra, in njegovo formo, ki odeva, bova odkrila najino gibanje, poljube, pozdrave, zehanje.


Nagrajena solistična plesna predstava Nežni samorog je subtilno lepa in pronicljiva. V njej Chiara Bersani umesti mitološko figuro samoroga in njegovo sodobno ikonografijo v lastno telo. Predstava sestoji iz niza preprostih gibov; samorog se pomika po prostoru z neznatnimi, komaj opaznimi premiki, ki so vse vidnejši po zaslugi plesalkinih interpretativnih odlik; fantazijsko bitje, ki ga utelesi na odru, postane srhljivo podobno človeku.

Predstavi bo sledil pogovor z umetnico (v angleščini).

O avtorici
Chiara Bersani je italijanska performerka in avtorica, dejavna v uprizoritvenih umetnostih, gledališču in sodobnem plesu. Kot interpretatorka, režiserka in koreografinja se giblje med različnimi umetniškimi izrazi in vizijami. Njeno avtorsko in interpretativno raziskovanje sloni na konceptu »političnega telesa« in praksah, ki telo urijo v navzočnosti in akciji. Vse to se udejanja v Nežnem samorogu (2018), predstavi, ki je leta 2019 prejela nagrado Total Theatre za plesne predstave na edinburškem festivalu Fringe. Predstava je vključena v platformo Aerowaves, Chiara Bersani pa sodeluje tudi pri projektu Advancing Performing Arts – Feminist Futures.
Ustvarjalci
Koncept in ples: Chiara Bersani
Oblikovanje zvoka: F. De Isabella
Inscipient: Paolo Tizianel
Dramaturško svetovanje: Luca Poncetta in Gaia Clotilde Chernetih
Gibalna trenerka: Marta Ciappina
Umetniško svetovanje: Marco D’Agostin
Stilistka: Elisa Orlandini
Producentka: Eleonora Cavallo

Produkcija: Associazione Culturale Corpoceleste_C.C.00#; koprodukcija: Santarcangelo Festival (CSC), Centrale FIES, Graner, Carrozzerie | N.o.T., CapoTrave/Kilowatt

Organizacija: Zavod EN-KNAP, Mesto žensk.Predstava gostuje v okviru mednarodnega programa Uvoz-izvoz Zavoda EN-KNAP, ki v Španske borce kontinuirano prinaša vrhunsko mednarodno produkcijo sodobnega plesa in sodobnih uprizoritvenih umetnosti.