Otroci in mladina
Andrej Lamut
Slika
Andrej Lamut
Slika
Andrej Lamut
Slika
Andrej Lamut
Slika
Andrej Lamut
Slika
Andrej Lamut
Slika
Kristina Aleksova, Loup Abramovici
OHO
Na voljo za gostovanje
Trajanje: 25 minut
Datum: 06.06.2019 18:00
Center kulture Španski borci, Ljubljana
predstava za otroke (4+)
O predstavi

Uveljavljena ekipa ustvarjalcev slovenske neodvisne scene s predstavo OHO vabi v barvit svet mnogoterih zgodbic, ki se porajajo in razblinjajo v sozvočju giba in glasbe. Ko predstava za svojo zgodbo jemlje gledališče samo in otroško domišljijo spodbuja preko lahkotnega prehajanja med kratkimi, hudomušnimi prizori, se nam pred očmi izriše nekaj, kar bi lahko opisali kot mešanico nemega filma, risanke in gledališča.

Ponekod smešna, ponekod burna, predvsem pa nepredvidljiva zvočna slika, Kristini Aleksovi in Loupu Abramoviciju dovoljuje svobodo, da brez besed in predvsem z gibom in mimiko pripovedujeta svoje zgodbe in negujeta otroško domišljijo. Zgodba namreč ni trdna kot skala, temveč se velikokrat pojavi zgolj kot sugestija.

Predstava je v sozvočju z naravo otroške pozornosti in fascinira z gestami iz katerih se razvijajo posamezne pripovedi, zvočne in barvne pokrajine. Skupaj tvorijo čaroben, domišljijski svet, tako lasten otrokom, srečnim odraslim pa dostopen samo v sanjah.

Predstava za otroke, ki je karkoli se ji zdi.
Lahko se smeje ali joče, res karkoli se ji zahoče.
Lahko leti in se med oblaki izgubi, lahko po tleh se plazi in po polžje cesto gazi.
Lahko je jezna in brezvezna pa smrdeča in prdeča.
Lahko ti reče ne in ja.

Ni problema, če si reva in če ti od nervoze lice zardeva.
Vse to mine, kakor pride.
Enkrat gor in drugič dol.
Vse je prav in nič narobe.
Gospod Balon in gospodična Baloneta le blizu kaktusov ne smeta.
Saj – to ve vsak otrok – da balon in kaktus je enako pok.
Kristina Aleksova je po končani Srednji glasbeni in baletni šoli leta 2002 postala članica baletnega ansambla SNG Opera in balet Ljubljana, kjer je ustvarila tudi nekaj avtorskih predstav; Otroci z roba resničnosti ter Globina (po)gleda. Leta 2017 je zapustila institucionalne vode in se začela posvečati performansu in sodobnemu plesu. Med drugim je pod okriljem Vie Negativa ustvarila avtorski solo Srce, ki je bil prvotno izveden v obliki 72-urnega performansa in ga ves čas poustvarja. Ukvarja se tudi s plesnim poučevanjem in je članica umetniškega kolektiva Hupa Brajdič.

Loup Abramovici je plesalec, performer in koreograf. Odraščal je v Franciji in na Portugalskem. Trenutno živi in dela v Ljubljani kot samozaposlen v kulturi.  S plesnimi začetki v klasičnem baletu se kasneje preusmeri na sodobni ples. Vse od leta 2010 je svojo lastno prakso in produkcijo razvijal v Sloveniji, v tandemu z glasbenikom Tomažem Gromom in s koreografinjami Majo Delak, Lejo Jurišić, Tejo Reba, Baro Kolenc, Matijo Ferlinom, Malo Kline. Je član dveh kolektivov Vie Negative in Feminalz/Tatovi podob. Redno sodeluje v produkcijah Via Negativa, Sploh in Emanat, s katerimi gostuje po nacionalnih in mednarodnih prizoriščih in festivalih. Leta 2013 je pridobil nagrado Ksenije Hribar (podeljuje DSPS) za najboljšega plesalca v Sloveniji.
Ustvarjalci

Režija: Bojan Jablanovec / Avtorja in izvajalca: Kristina Aleksova in Loup Abramovici

Asistentka režiserja: Anita Wach / Kostumografija in scenografija: Olja Grubić / Avtor glasbe: Andrej Fon / Izvajalci glasbe: Andrej Fon, Jure Boršič, Gal Furlan / Oblikovanje svetlobe: Leon Curk / Tehnična izvedba: Leon Curk, Gal Škrjanec Skaberne

Izvršna produkcija: Zala Česnik / Ilustracija in oblikovanje: nejaaka / Fotografija in video: Andrej Lamut / Stiki z javnostmi in uredništvo: Nina Smerkol / Marketing: Goran Pakozdi / Tehnični koordinator: Jaka Šimenc / Vodja financ: Julija Travančić / Organizatorka in koordinatorka programa: Katja Gabrijelčič / Direktorica Španskih borcev, vodja programa in produkcije Zavoda EN-KNAP: Marjeta Lavrič / Umetniški vodja Španskih borcev, direktor Zavoda EN-KNAP: Iztok Kovač

Produkcija: Zavod EN-KNAP

S podporo: Mestna občina Ljubljana – oddelek za kulturo (ki podpira tudi dejavnost Španskih borcev) in Ministrstvo za kulturo RS