EN-KNAP koprodukcije
Anka Simončič
Slika
Anka Simončič
Slika
Anka Simončič
Slika
Patricija Crnkovič, Tjaša Bucik
O nas
Trajanje: 60 minut
Premiera: 10.04.2024 20:00
Center kulture Španski borci, Ljubljana
Plesna predstava
Premiera
O nas (2024) odpravlja lokalne ženske arhetipe, tako da se poglablja v različne plati ženskosti, razgalja patriarhalno pogojenost in razkriva prvinske resnice. Predstava raziskuje arhetipe, ki prevladujejo v različnih življenjskih obdobjih in najdejo izraz v psihologiji in gibanju, ter jih abstrahira na oder; oder predstavlja identitetni medprostor – prostor fantazij, obžalovanj in družbenih pritiskov, ki oblikujejo ženskost. Seksualnost je osrednja plat, skozi katero telesnost izpovedi razkriva zapletenost ženskih položajev in samodojemanj v vsakdanjem življenju, intimi in družbenih razmerjih. Predstava prepleta pripovedi z utelešeno intenzivnostjo dotika, diha in intime, ki jih občasno razvezejo solistični vzgibi individualizma in samote, a jih venomer reši skupnost – skupnost razumevanja, izkušenj in človečnosti. Skupnost ženskosti.
Mladi avtorici
Mladi avtor je program, ki omogoča produkcijo in promocijo del mladih avtorjev.

Patricija Crnkovič je nagrajena plesalka, koreografinja in pedagoginja. Leta 2020 je diplomirala iz plesa in uprizoritvenih umetnosti na akademiji Codarts v Rotterdamu. Redno sodeluje z domačimi in tujimi koreografi (Matjaž Farič, Rita Góbi, Siniša Bukinac, Rosana Hribar, Alejandro Alvarez Longines in drugimi). Ustvarila je več minatur ter avtorski solo Zgubani časi (2022) in plesno-glasbeni performans Vmesni obred (2023). Tjaša Bucik je plesalka, koreografinja in pedagoginja. Sodelovala je z različnimi koreografi in v več predstavah (MN Dance Company, Michele Pogliani, Balkan Dance Project, Compagnia Bellanda, Siniša Bukinac, SNG Opera in balet Ljubljana in drugimi). Leta 2021 je kot mlada ustvarjalka izpeljala več avtorskih projektov v koprodukciji SNG Nova Gorica, Zavod Scaramouche, Zavod En-Knap in Adrian Film. Patricija in Tjaša ustvarjata skupaj od leta 2022. Ustvarili sta predstavo v virtualni resničnosti TEBI (2022), predstavo Od blizu (2022) ter miniaturo VERT, ki je bila del več mednarodnih festivalov in tekmovanj.
Kolofon
Idejna zasnova, avtorstvo, koreografija, glas, ples: Patricija Crnkovič in Tjaša Bucik
So ustvarjanje: Ema Skaza, Alenka Dereani, Romana Humar, Enja Mladenović
Glas: Petra Učaj
Ustvarjanje glasbe: August Adrian Braatz
Oblikovanje luči: Hotimir Knific
Dramaturška pomoč: Pia Vatovec
Kostumografija: Ana Meljo
Produkcija: Adrian Film
Koprodukcija: Zavod En-KnapZahvale: Občina Kamnik, JAGROS d.o.o., Fivia, filmska distribucija, Marki’s, Milieu Celje d.o.o., iproduct d.o.o., Damjan Prosenak sp, Hotko d.o.o., Elektro Kovačič d.o.o., TBA Plesni center, NEPO d.o.o., Pizzeria Limbo, Remont d.d., Alpska šola, Vladan Mladenović, Katja Kovačič, Petra Ušaj, Luka Ostrež, Tilen Jeras, Tinkara Fortuna, Teja Poljanšek, Anuša Kodelja, Rita Gobi, Matjaž Farič, Iztok Kovač