Gostujoče predstave
Gaston Core
Poslednji severni beli nosorog
Trajanje: 50 minut
Datum: 09.11.2022 20:00
Center kulture Španski borci, Ljubljana
plesna predstava [Plesna Vesna]
Vabljeni na ogled solo koreografije Poslednji severni beli nosorog, ki jo je avtor Gaston Core utemelji na urbanem plesu in se v obliki največje estetske preprostosti sprašuje: »Ali je možno biti srečen navzlic svetovnemu kaosu?«

Za globlje razumevanje predstave, ki za svoj material jemlje usodo zadnjih dveh samic severnega belega nosoroga, vas vabimo, da si preberete izvrsten intervju zakoncev Videmšek ob nedavni izdaji njune prve skupne knjige »Zadnji dve«.

Z največjim veseljem vas obveščamo, da se nam bo na predstavi pridružil tudi Boštjan Videmšek, ki nam bo iz prve roke opisal srečanje z zadnjima dvema predstavnicama svoje vrste in nam povedal njuno osupljivo zgodbo, ki sta jo skupaj z ženo, Majo Prijatelj Videmšek, edina na svetu spremljala od samega začetka.

Po predstavi bo tudi mogoče kupiti knjigo.
O predstavi
Ko je novinar New York Timesa Sam Anderson izvedel za pogin zadnjega samca severnega belega nosoroga, je poletel v Kenijo, da bi podrobno opazoval vsakdanje življenje zadnjih dveh predstavnic te vrste. Podoba dveh živali, ki se ne zavedata usode svoje vrste in živita svoje življenje zaradi življenja samega, je novinarju v času globalne negotovosti dajala občutek miru. Dejstvo, da dve samici severnega belega nosoroga še hodita po Zemlji in zasedata svoj prostor, ju spreminja iz posameznic v simbol svoje vrste. S tem se predstava na svojevrsten način obrača tudi k vprašanju naše lastne usode in obstoja, saj tudi človeka na odru spreminja v simbol človeštva.

V Argentini rojeni koreograf in plesalec Gaston Core želi s formalnim raziskovanjem različnih stilov urbanega plesa (Krumping, Finger Tutting, Waving, Afro ...) ponuditi podobo Moškega – plesalca Oulouya. Ta pleše, ker je odkril, da ima »preveč energije za svoje potrebe«, kot temu pravi Paul Valéry. Se pravi, avtor želi predstaviti ples kot presežek energije, ki človeku omogoča praznovanje življenja.

Pleši do izčrpanosti, pleši do konca, ker morda je to vse, kar lahko še storiš.
 

Predstava je bila izmed več kot 600 deli izbrana v top 20 predstav mednarodne mreže Aerowaves, ki so bile letos prikazane na festivalu Spring forward v Elfesini, v Grčiji.
O avtorju
Gaston Core, rojen v Buenos Airesu, se je preden je doštudiral avdiovizualne komunikacije na Univerzi v Buenos Airesu (UBA), uril kot performer in plesalec. Od leta 2001 se je preselil v Evropo in nadaljeval usposabljanje na obeh področjih; diplomiral je iz dramaturgije in režije na Institut del Teatre v Barceloni ter sodeloval z evropskim filmskim producentom in distributerjem Pacom Pochom.

Leta 2008 se je v njem prebudilo zanimanje za kulturni menedžment. v prihajajočih letih je sodeloval s številnimi skupinami kot performer in kot režiser-dramaturg vse do leta 2012, ko se je odločil posvetiti izključno projektu Sala Hiroshima.

Leta 2018 je magistriral na Filozofski fakulteti Univerze v Barceloni in se nato vrnil k režiji, dramaturgiji in koreografski kompoziciji.
Ustvarjalci
Koncept in režija: Gaston Core / Nastopa: Oulouy / Sodelovanje: Aina Alegre / Fotografija in video: Alice Brazzit / Glasba: Jorge da Rocha / Luč: Ivan Cascon / Stilistka: Eva Bernal / Tehnična pomoč: Manu Ordenavia / Produkcija: Mayte Luque / Koprodukcija: Sala Hiroshima & Festival GREC (Bracelona) / S podporo: Centre Cívic Barceloneta

EN-KNAP PRODUKCIJA GOSTOVANJA
Umetniški vodja CK Španski borci, direktor in umetniški vodja Zavoda EN-KNAP: Iztok Kovač / Poslovna direktorica Španskih borcev in Zavoda EN-KNAP: Marjeta Lavrič / Izvršna producentka programa Plesna Vesna: Karmen Keržar / Uredništvo in stiki z javnostjo: Nina Smerkol / Tehnična izvedba: Gal Škrjanec Skaberne, Omar Ismail, Hotimir Knific, Aleksander Plut, Leon Curk, Špela Škulj / Koordinator tehnične ekipe Španskih borcev/EN-KNAP: Jaka Šimenc /

Produkcija: Zavod EN-KNAP


Predstava gostuje v okviru celoletnega festivala Plesna Vesna, ki v Centru kulture Španski borci in v sodelovanju z mrežo Aerowaves predstavlja mlado, ekstravagantno evropsko plesno produkcijo.
 

Program Zavoda EN-KNAP, upravitelja Španskih borcev, finančno podpirata:
Mestna občina Ljubljana – oddelek za kulturo, ki podpira tudi dejavnost Španskih borcev, in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.