Gostujoče predstave
Fabien Prioville
PRIVID TRENUTKA
Trajanje: 60 minut
Datum: 14.01.2022 18:30
Center kulture Španski borci, Ljubljana
UVOZ-IZVOZ in Oder360
O instalaciji
Zavod EN-KNAP v okviru programov Oder360 in UVOZ-IZVOZ gosti mednarodno priznanega plesnega ustvarjalca Fabiena Priovillea z njegovo produkcijo PRIVID TRENUTKA, ki gledalca popelje na potovanje po edinstveni plesno-virtualni resničnosti. Fabien Prioville, dolgoletni sodelavec kultne Pine Bausch in kanadske skupine La La La Human Steps, ponovno navdušuje s svojo prepoznavno in močno avtorsko poetiko ter skupaj s plesalci svoje plesne skupine in plesalci Pine Bauch ustvarja edinstven vpogled v vzporedno realnost. Instalaciji sledi pogovor z ustvarjalcem.

Zagotovite si svojo vstopnico pravočasno. Mesta so omejena na 17 obiskovalcev na ponovitev!

Instalaciji sledi pogovor z avtorjem v angleškem jeziku!

PRIVID TRENUTKA je povabilo na virtualni sprehod po plesnih delih avtorja Fabiena Priovillea v obliki instalacije, ki predstavlja novo obliko srečanja ter hkrati spreminja resničnost v serijo kratkih, fiktivnih zgodb.

Projekt, ki ga je Prioville razvil skupaj s plesalci za festival ʺunder construction underdogs and role modelsʺ, gledalcu sodobni ples ponuja ne v fizičnem, temveč v virtualnem svetu. Bližina plesalčevega telesa postane otipljiva v novi, navidezni resničnosti, ki deluje kot vmesnik oziroma meja med gledališčem, plesom, prostorom in občinstvom.

V procesu ustvarjanja predstav, ki jih bo mogoče med instalacijo videti na VR očalih, so plesalci ansambla Tanztheater Wuppertal Pina Bausch v sodelovanju s člani fabien prioville dance company posebno pozornost posvetili samemu prostoru, ga uporabili za podkrepitev pripovedi in tako v Pina Bausch Centru ustvarili igrišče za ustvarjanje. Prostor je tako postal središče kratkih plesnih zgodb in se hkrati vzpostavil kot abstrakten koncept naše družbe.

Instalacijo Fabiena Priovillea gledalec doživlja individualno, ko na vsaki VR postaji odkriva posamične dele predstave posnete v VR tehnologiji. Gledališče postane prostor doživljanja vzporednih svetov – potop, v katerem se glava in telo ločita ter se znajdeta v dveh svetovih hkrati.

 
O avtorju
Fabien Prioville je diplomiral na Centre National de Danse Contemporaine (CNDC) v Angersu. Kasneje je v Kanadi delal z Édouardom Lockom in  njegovo plesno skupino ’La La La Human Steps’ ter se nato pridružil Philippu Blanchardu v Stockholmu. Leta 1999 je postal član Tanztheater Wuppertal Pina Bausch, kjer je sodeloval pri repertoarnih predstavah kot je  Cafe Müller. Nastopil je tudi v filmih Pedra Almodovarja Talk to Her (2002) in Wender’s Pina (2011).

Od leta 2006 deluje kot samostojni plesalec in koreograf ter sodeluje med drugim z imeni kot je Josef Nadj in Davis Freeman, Louise Lecavalier, Shutaro Oku, Hauschka, Tetro +A, Chris Cutler in  Michiel van Erp. Njegova dela so bila prikazana na vseh večjih plesnih odrih in festivalih po vsem svetu. Leta 2010 je ustanovil svojo plesno skupino in postal član plesne mreže iDAS.
 
Ustvarjalci

Koncept/Režija: FabienPrioville / Plesalci Tanztheater Wuppertal Pina Bausch: Daphnis Kokkinos, Reginald Lefebvre, Nicholas Losade, ChristopherTandy, Tsai-Wei Tien, Julie Shanahan / Plesalci skupine fabienprioville: Francesca Ciaffoni, Tijana Prendovic / Fotografija: Bastian Hessler / Produkcija: Fabienprioville, Koprodukcija: Under Construction in Tanztheater Wuppertal Pina Bausch

Umetniška instalacija  gostuje v okviru mednarodnega programa Uvoz-Izvoz Zavoda EN-KNAP, ki v Španske borce kontinuirano prinaša vrhunsko mednarodno produkcijo sodobnega plesa in sodobnih uprizoritvenih umetnosti.
Instalacija je del programa Oder360, ki pomeni vzpostavitev novega tipa postprodukcije v obliki virtualizacije predstav in posebnega ogleda predstav z VR očali, posnetih s 360° kamero iz središča odra.EN-KNAP PRODUKCIJA GOSTOVANJA:
Izvršna producentka programa UVOZ-IZVOZ: Karmen Keržar / Uredništvo in stiki z javnostjo: Nina Smerkol / Marketing: Goran Pakozdi / Tehnična izvedba: Gal Škrjanec Skaberne, Omar Ismail, Hotimir Knific, Aleksander Plut, Leon Curk, Špela Škulj / Koordinator tehnične ekipe Španskih borcev/EN-KNAP: Jaka Šimenc / Umetniški vodja CK Španski borci, direktor in umetniški vodja Zavoda EN-KNAP: Iztok Kovač / Poslovna direktorica Španskih borcev in Zavoda EN-KNAP: Marjeta Lavrič

Produkcija: Zavod EN-KNAP
Program Zavoda EN-KNAP, upravitelja Španskih borcev, finančno podpirata:
Mestna občina Ljubljana  – oddelek za kulturo, ki podpira tudi dejavnost Španskih borcev, in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.