Festival Poletna Plesna Vesna
Poliana Lima
Stvari se premikajo, vendar nič ne rečejo
Trajanje: 40 minut
Datum: 27.06.2021 21:00
Center kulture Španski borci, Ljubljana
Koreografinja Poliana Lima, ki skozi minimalistične in ponavljajoče se vzorce preučuje geste, sestavi partituro, sestavljeno iz gibanja in zvoka, ki gradi trajno in atmosferično potovanje skozi različna fizična stanja. Iz te formalne vaje, ki jo izvajajo plesalke, se rodijo napetost, agonija in osvoboditev. Lahko se vprašamo, ali se predstava Stvari se premikajo, vendar nič ne rečejo loteva perečega vprašanja: kakšno je mesto žensk v družbi, v kateri živimo?

Poliana Lima je koreografinja, plesalka in učiteljica, ki živi v Madridu.  Ples je zanjo orodje za pogovor o človeškosti in skrivnosti našega obstoja. Lima v svojem delu skozi identiteto in spomin, ki sta zanjo ključna vidika za povezovanje z občinstvom, preučuje možnosti visoko funkcionalne minimalistične poetike telesa. Te teme predstavljajo tudi njen pedagoški pristop h koreografiji, nastopu in poučevanju. Diplomirala je iz družbenih ved na Državni univerzi v Campinasu in v Sao Paulu trenirala klasični balet in sodobni ples.

Leta 2011 je pripravila svojo prvo stvaritev, kratko delo Palo En La Rueda. Leto pozneje je začela sodelovati z litovskim koreografom Ugnejem Dievaitytejem, s katerim je ustvarila predstavi Es Como Ver Nubes in Flesh. Leta 2014 je Lima premierno predstavila svoje prvo delo Atávico, za katero je prejela prvo nagrado in nagrado občinstva, na 29. tekmovanju Certamen Coreográfico de Madrid pa je prejela nagrado po izboru kritikov. Prva različica dela Stvari se premikajo, vendar nič ne rečejo je bila ustvarjena leta 2016 za laboratorij Laboratorio 180. Leta 2020 je predelala svoje delo Stvari se premikajo, vendar nič ne rečejo in ga predstavila v plesnem centru  Center National de la Danse v Parizu.


----
Koreografinja: Poliana Lima
Oblikovalec svetlobe: Carlos Marquerie
Oblikovalec zvoka: Arne Bock
Oblikovalka kostumov: Anais Zebrowski
Nastopajoči: Ada Continente Horna, Carla Diego Luque, Laura Cardona Salas, Maddi Ruiz de Loizaga Goikoetxea, Danielle Pereira Mesquita de Sousa, Natalia do nascimento Fernandes, Isabela Goncalves Rossi, Almudena Pérez San Vicente
Koprodukcija: Teatros del Canal (Spain), CND/Pantin- Paris - with the support of  Porosus Fonds de Dotation.  (France) and Festival Dias de Dança, (Portugal)
S podporo: Acción Cultural Española (AC/E)