Oder360
August Adrian Braatz
Slika
August Adrian Braatz
Slika
Tjaša Bucik, Patricija Crnkovič
[Oder360] TEBI
Trajanje: 30 minut
Premiera: 09.06.2022 18:00
Center kulture Španski borci, Ljubljana
plesna predstava na VR očalih
O predstavi

Vabljeni na premiero plesne predstave v navidezni resničnosti z naslovom TEBI, ki je nastala pod okriljem projekta Oder360. Projekt avtoric Tjaše Bucik in Patricije Crnković, ki je bil izbran na razpisu zavoda EN-KNAP v sodelovanju s Centrom za kreativnost, pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, bo v Centru kulture Španski borci premierno predstavljen 9. in 10 junija.

Plesna predstava TEBI vabi gledalca na popotovanje skozi človekovo notranjost. Obiskovalec spozna sprva nezavedna stanja izvajalcev, ki jih predstavljajo notranji konflikti in razrešitev le- teh skozi obstoj. Ob prepletanju različnih vtisov, ki jih ustvari vstopanje v posamezne prostore, se predstava dotika tako osebnih dilem in strahov, kot moči posameznika in s tem oriše celovitost njegovega bitja.

V predstavi se pojavljajo motivi izmenjevanja trenutnega prostora in časa z idealističnim, ki človeka postavi pred spoznanje druge realnosti. Potovanje po prostorih sovpada z doživljanjem in razumevanjem svobode bivanja posameznika. V svetu, v katerega je povabljen gledalec se tri individualne osebnosti prelivajo v eno homogeno zavest.

O projektu
Oder360
(družabni dogodek v navidezni resničnosti)

Projekt Oder360, ki smo ga v Zavodu EN-KNAP začeli razvijati v času zaprtja gledališč pomeni vzpostavitev novega tipa produkcije predstav v 360° okolju in predstavitev v obliki družabnega dogodka - vodenega ogleda predstav z VR očali. Ob vsaki ponovitvi predstave bo sledila tudi kratka predstavitev tehnologije in njenih značilnosti, ter pogovorov z idejnim vodjem projekta Iztokom Kovačem in avtorji.

Izkušnja ogleda predstave v 360° okolju ponuja gledalcu perspektivo pogleda iz središča odra in tako razbija klasično gledališko formo, kjer je pogled usmerjen zgolj preko četrte odrske stene. Smer pogleda brez varnega zavetja okvirja proscenija, ekrana ali platna, postane v 360° okolju izbira posameznika.

Na dogodku je vsak obiskovalec opremljen s svojim kompletom VR očal, slušalk in vrtljivim sedežem.

Spremljevalni program

Zavod EN-KNAP v sodelovanju s Centrom za Kreativnost, pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, v okviru projekta Oder360 od 11.5. do 10.6. 2022 poleg prezentacij del v virtualnem okolju vabi tudi na serijo informativnih predavanj in pogovorov, s katerimi želimo zainteresirani javnosti predstaviti projekt Oder360: njegov potencial, njegovo podstat, avtorske refleksije izbranih umetnic, uporabljeno VR tehnologijo in naše pristope k virtualizaciji sodobnih uprizoritvenih praks ter možnosti, ki jih ponuja širši kontekst navidezne resničnosti.

PET, 10. junij
19:30, bralnica
Oder360 in teorija uprizoritvenih praks in filma
pogovor po premieri predstave TEBI (Stojan Pelko in August Adrian Braatz)
 
Ustvarjalci

Ustvarjalci predstave TEBI
Avtorstvo, koreografija in izvedba: Tjaša Bucik in Patricija Crnkovič / Soavtor in izvajalec: Klemen Kovačič / Avtor glasbe: August Adrian Braatz / Avtorji besedil: Maja Gal Štromar, Tebi iz pesniške zbirke Boginja z zamudo; Katja Perat, Ljubezen iz zbirke Davek na dodano vrednost; Barbara Korun, Pridem takoj / Režija VR videa: August Adrian Braatz


Zahvale: Suzana Krapež, Bar Pritličje, EKSTEL d.o.o., Branko Potočan, Mestna Občina Nova Gorica, SNG Nova Gorica, Zavarovalnica Triglav, Plesno Mesto, Plesna šola Miki

Produkcija: Zavod EN-KNAP / Koprodukcija:  Adrian film
  

Ustvarjalci projekta Oder360
Vodja projekta: Iztok Kovač / Kamera in montaža: Andrej Lamut / Tehnični koordinator projekta Oder360: Omar Ismail / Snemanje in obdelava zvoka: Studio 100 / Prilagoditev svetlobe: tehnična ekipa CK Španski borci / Izvršna produkcija: Katja Gabrijelčič, Goran Pakozdi / Produkcija: Zavod EN-KNAP Ljubljana in Zavod EN-KNAP Trbovlje
Projekt je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.
Predstava sodi v Abonma TRANSFERZALA 2021/2022 -  gledališko-plesni-performerski abonma, ki v sebi združuje izbor predstav šestih ljubljanskih neodvisnih odrov.