Oder360
En–Knap Group
Odvečni / Triplet
Premiera: 15.01.2022 19:00
Center kulture Španski borci, Ljubljana
virtualno družabni odrski dogodek
TRIPLET je družabni dogodek, ki je preplet predstave v živo, moderiranega pogovora in druženja občinstva z ustvarjalci ter izkušnje ogleda delov predstave na VR očalih, posnete iz središča odra. Vabimo vas, da si ogledate plesno predstavo v živo, se zbližate z ustvarjalci predstave, sodelujete v pogovoru, uživate v privilegiranem pogledu in postanete sami svoj režiser v 360° okolju ter si ustvarite lastno dolžino večera.
 
Tokratni TRIPLET se predstavlja s plesno produkcijo skupine EN-KNAP Group, ODVEČNI, ki je bila ustvarjena v času zaprtja gledališč in sloni na eseju Odvečni človek Ilije Trojanowa. Uprizoritev bo z avtorsko glasbo v živo dopolnjeval in usmerjal gostujoči glasbenik Tomaž Grom. Tema predstave ponuja odličen vpogled v umetniško ustvarjanje na področju uprizoritvenih umetnosti ter hkrati predstavlja idealno izhodišče za nadaljnjo razpravo o času, v katerem živimo in nepredvidenih situacijah, v katerih smo se znašli. Po predstavi se bomo pogovarjali z ustvarjalci predstave ter koreografom in umetniškim vodjem Zavoda EN-KNAP Iztokom Kovačem.
O predstavi
Marec 2020.
Kulturne institucije in gledališča po vsem svetu zapirajo vrata. Kaj zdaj?
Plesalci skupine EN-KNAP Group kljub omejitvam izolacije nadaljujejo s svojim ustvarjalnim delom - ne kot skupina v studiu, ampak skupinsko, vsak zase od doma. Odkrivajo nove načine za nadaljnje ustvarjanje, ohranjanje kondicije in iščejo nove oblike komunikacije ter načine kako ustvariti predstavo, ne da bi delali skupaj v istem prostoru.

Oktober 2020.
V predvidevanju razglasitve drugega vala epidemije in ponovnega zaprtja gledališč, se ustvarjalci odločijo izvesti premiero pet tednov pred načrtovanim datumom.

Izhodišče za nastanek predstave predstavlja esej Odvečni človek, razmislek pisatelja IlijeTrojanowa o uničujoči, rušilni sili kapitalizma, ki se v imenu dobička sistematizirano odreka tako človeku, kot človeštvu.

Svoje raziskave, ideje in izzive drug drugemu  so plesalci skupine EN-KNAP Group spomladi 2020 posneli v izolaciji kot serijo video posnetkov, ki so si jih dnevno izmenjevali ter redno objavljali na spletu. Po dveh mesecih izolacije so junija 2020 specifike individualnih materialov preselili nazaj v studio in jih kolektivno razvili v posamezne sekvence predstave Odvečni.

Elementi predstave zajemajo tako serijo vnaprej pripravljenih, kot tudi nepredvidljivih sekvenc, katerih unikatno strukturo izvajalci vedno znova določajo pri vsaki izvedbi sproti.
Uprizoritev vsakokrat z avtorsko glasbo v živo dopolnjujeta in usmerjata še gostujoči glasbenik in lučni oblikovalec, ki predstavljata dodatno dramaturško linijo, nepredvidljiv izziv in vzpodbudo za plesalce skupine EN-KNAP Group.

Kot uvod v predstavo vas vabimo, da si ogledate tudi youtube serijo ODVEČNI, ki so jo plesalci ustvarjali v času karantene: POVEZAVA
 
Iz medijev
“Po plesnem podiju se torej intenzivno in sproti snuje moč improvizacije, porajanje prefinjenih čutnih zaznav, ki ubrano tečejo, si sledijo in se nadgrajujejo, niti ne ravno v smislu jama, celo več od tega, je tisto nekaj, kar je treba osvojiti ter zgraditi znotraj sebe, znotraj lastne telesne gibkosti in senzibilnosti v sozvočju z notranjimi čutili, tako znotraj skupine kot z glasbeno komponento. Predstavi se sledi kot poglobljeni glasbeno- plesni pripovedi, skorajda romanu, ki slika stanja in pripoveduje. Odvečni so kar berljiva koreografska kreacija, ki zariše v čas, v skupnost, izpostavi duete borb in sozvočij, solistične vzklike, tudi bahavo razkazovanje premoči, ko v prostor vstopi domnevni privid.”

Daliborka Podboj, Parada Plesa, november 2020
Oder360
(družabni dogodek v virtualni resničnosti)

Oder360 pomeni vzpostavitev novega tipa postprodukcije v obliki virtualizacije predstav in posebnega ogleda predstav z VR očali, posnetih s 360° kamero iz središča odra. Projekt je pokazal, da predstave posnete s 360° kamerami, ambisoničnim zvokom in prilagojeno svetlobno podporo, gledalcu ponujajo popolnoma novo gledališko izkustvo, ga na drugačen način vežejo na vsebino predstave in razbijajo klasično gledališko formo, kjer je pogled usmerjen zgolj preko četrte odrske stene. Smer pogleda brez okvirja postane izbira posameznika, neposredna bližina nastopajočih pa privilegij, ki mu prej nismo bili priča. Svoboda pogleda brez vnaprej določenega okvirja v 360 stopinjski sferi nagovarja novega gledalca, ki se iz vloge opazovalca aktivno vključuje v vlogo montažerja/režiserja svojega lastnega doživetja filma v 360° okolju. V perspektivi gre za nov, neraziskan umetniški žanr, ki predstavlja stik med preteklostjo in prihodnostjo. 

Oder360 ne želi nadomestiti klasičnega ogleda predstav v gledališču, temveč vzpostaviti nov pogled, simulaker gledališča v novih okoljih in okoliščinah. Poleg tega, da je to prilagoditev na trenutno situacijo in omogočanje delovanja v razmerah epidemije, pa je predvsem nova vrsta promocije sodobnih uprizoritvenih praks in približevanje le-teh potencialnemu novemu občinstvu. 

Gledalci film v virtualni resničnosti v dolžini 30 min skupinsko spremljajo preko VR očal. Na dogodku je vsak obiskovalec opremljen s svojim kompletom VR očal, slušalk in vrtljivim sedežem. Vsaki projekciji bo sledila predstavitev tehnologije in njenih značilnosti ter pogovor z umetniškim vodjo projekta Iztokom Kovačem in avtorji predstave.

Z letom 2021 se je z Odrom360 zavod EN-KNAP priključil uspešni in raznoliki mreži partnerjev Centra za Kreativnost, pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, ki ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.
Kolofon

Ustvarjalci predstave ODVEČNI

Avtor: EN-KNAP Group / Ustvarjalci in izvajalci: Mattia Cason, Luke Thomas Dunne, Tina Habun, Rada Kovačević, Tamás Tuza, Carolina Alessandra Valentini / Živa glasba: Damir Avdić, Tomaž Grom, Samo Kutin, Boštjan Gombač (izmenično) / Oblikovanje svetlobe: Jaka Šimenc, Leon Curk (izmenično) / Oblikovanje prostora: Iztok Kovač, Jaka Šimenc / Kostumografija: Katarina Škaper (Atelje d.o.o.) / Rekviziti: EN-KNAP Group
Prvotna zasedba: Giorgia Belotti, Luke Thomas Dunne, Katja Kolarič, Rada Kovačević, Radoslav Piovarči, Tamás Tuza / Koncept: Iztok Kovač / Po knjigi: Ilija Trojanow, »Odvečni človek« / Fotografija in video: Andrej Lamut / Produkcija: Zavod EN-KNAP

Vodje vaj EN-KNAP Group: Ana Štefanec Knez, Luke Thomas Dunne / Tehnični koordinator: Jaka Šimenc / Tehnična izvedba: Leon Curk, Omar Ismail, Hotimir Knific, Gal Škrjanec Skaberne

Izvršna producentka: Karmen Keržar / Stiki z javnostjo in uredništvo: Nina Smerkol / Marketing: Goran Pakozdi / Strokovna sodelavka za finančno in poslovno vodenje: Zala Česnik / Programsko vodenje in koordinacija izobraževalnih dejavnosti: Katja Gabrijelčič / Vodja financ: Julija Travančić / Poslovna direktorica Španskih borcev in Zavoda EN-KNAP: Marjeta Lavrič / Umetniški vodja Španskih borcev, direktor Zavoda EN-KNAP: Iztok Kovač

Uporabljena glasba v video napovedniku (teaser) je iz serije video projekta z naslovom Osamitev / Zaklep 03, avtorja Tomaža Groma

TRIPLET je del programa Oder360, ki pomeni vzpostavitev novega tipa postprodukcije v obliki virtualizacije predstav in posebnega ogleda predstav z VR očali, posnetih s 360° kamero iz središča odra.
Ustvarjalci projekta Oder360

Vodja projekta: Iztok Kovač / Kamera in montaža: Andrej Lamut / Tehnični koordinator projekta Oder360: Omar Ismail / Snemanje in obdelava zvoka: Studio 100 / Pomoč in svetovanje pri uporabi VR tehnologije: Marko Cafnik & Multiversum / Prilagoditev svetlobe: tehnična ekipa CK Španski borci / Izvršna produkcija: Katja Gabrijelčič, Goran Pakozdi / Produkcija: Zavod EN-KNAP Ljubljana in Zavod EN-KNAP Trbovlje

Produkcija: Zavod EN-KNAPProgram Zavoda EN-KNAP, upravitelja Španskih borcev, finančno podpirata:
Mestna občina Ljubljana  – oddelek za kulturo, ki podpira tudi dejavnost Španskih borcev, in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.