Festival Poletna Plesna Vesna
Springback Ringside
UTRIP “Želim te samo čutiti” in Oder360
Trajanje: 60 minut
Datum: 26.06.2021 12:30
Športna dvorana Tabor
UTRIP  “Želim te samo čutiti”

Vse v življenju obstaja zaradi energijskih valov. Te vibracije ustvarjajo ritme, ki nam dajejo zagon in poživljajo srce. Delujemo z istim tempom, istim utripom, povezujejo nas gibanje in dotiki. Kaj pa se zgodi takrat, ko »utrip« izgine?

 Tukaj sta Jenna in Jonas. Plesalka sodobnega plesa in plesalec breakdanca, ki spretno in disciplinirano telo skupaj dekodirata v nov način gibanja in partnerskega sodelovanja. Aktiven in pasiven. Manipulator in tisti, ki je manipuliran. »Živo« in »mrtvo telo«.

 Na odru se jima pridruži zvočni umetnik Adrian Newgent, ki v dialogu s plesalcema ustvarja živo zvočno kuliso. UTRIP »Želim te samo čutiti« je neverjetno fizičen, surov, a hkrati intimen in ganljiv duet o človeških odnosih.

Collective Dope je kolektiv za sodobni ples in upodabljajoče umetnosti, ki sta ga skupaj ustanovili in ga vodita Jenna Jalonen in Nóra Hotváth, ki privabljata in sodelujeta z drugimi umetniki iz različnih okolij, ki se ukvarjajo z različnimi oblikami umetnosti.

Jenna Jalonen (Finska), znana tudi kot Triplejay, je bila rojena na Finskem, izobraževala se je na Madžarskem, trenutno pa prebiva v Belgiji in na Madžarskem. Po študiju klasičnega baleta na Finski nacionalni akademiji za opero in balet in Madžarski plesni akademiji v Budimpešti se je preusmerila na področje sodobnega plesa in upodabljajočih umetnosti. Od leta 2010 je plesala in sodelovala z več mednarodnimi skupinami in koreografi, kot so Eva Duda Dance Co., Central Europe Dance Theater, Kubilai Khan Investigations, Kwaad bloed/Ugo Dehaes, fABULEUS, Thierry de Mey, Theater Bremen, Máté Mészáros, Untamed Productions, Notch Company/Oriane Varak in HODWORKS. Produkcija Long time no see! (Dolgo se že nismo videli), ki jo je ustvarila skupaj z Beatrix Simkó, je bila del uradnega programa na festivalu Festival d’Avignon leta 2018 in ena od izbranih produkcij na festivalu Twenty19 Spring Forward mreže Aerowaves. Jenna Jalonen poučuje in razvija »triplewave«, gibalno tehniko, ki plesalca vabi na izlet – meditativno in fizično popotovanje – z uporabo mehanike valovanja v telesu, ki jo ustvarja z različnimi plesnimi slogi in telesno dinamiko. V svojih umetniških delih nenehno raziskuje skrajno telesnost zavestnega in nezavestnega telesa, »mrtvega telesa« v gibanju. Zunaj studia in odra pa je Jenna tudi soustanoviteljica in voditeljica kolektiva Collective Dope.

Ustvarjanje in izvedba: Jenna Jalonen (FI), Jonas Garrido Verwerft (BE)
Koncept in režija: Jenna Jalonen
Glasba v živo: Adrian Newgent (NL)
Oblikovanje svetlobe: Miklós Mervel
Asistentka produkcije: Janka Vámos
Vodja turneje: György Ujvári-Pintér
Produkcija: Collective Dope
Koprodukcija: Workshop Foundation (HU), Straatrijk (BE)
S podporo: STUK House for Dance, Image & Sound, Life Long Burning, Ultima Vez, Stad Leuven, SÍN Arts Centre, Eva Duda Dance Company / Movein Studio, Cirk la Putyika / Jatka78, EMMI, Trafo House of Contemporary Arts

Umetnico Jenno Jalonen podpira: Viktor Fülöp Scholarship

Kustos Springback Ringside: Enya Belak
Vodja fotografije za Springback Ringside: Igor Crnković (Pilot Media)


Predstavitev projekta Oder360 

V sklopu projekta Oder360 bo Iztok Kovač, koreograf in umetniški vodja zavoda EN-KNAP predstavil odlomke predstav, kjer je gledalec iz avditorija pomaknjen na sredino odra, v središče plesnega dogajanja. Projekt Oder360 je v okviru mreže partnerjev Centra za Kreativnost omogočil petim izbranim ustvarjalcem adaptacijo njihovih del v 360° okolju.