EN-KNAP koprodukcije
Urška Boljkovac
Slika
Mala Kline
VENERA: med ujetostjo in letenjem
Trajanje: 30 minut
Datum: 03.10.2021 20:00
Center kulture Španski borci, Ljubljana
koprodukcija EN-KNAP
O filmu
Film, narejen iz gradiva za istoimensko plesno predstavo, temelji na Botticellijevi sliki Rojstvo Venere, ki prikazuje trenutek njenega vznika iz morske pene. Rojstvo Venere se zgodi kot rez, ki razloči nebo in zemljo in tako ustvari vmesni prostor, v katerem stvarstvo nenehno postaja. Brez reza namreč ni ne pogleda ne stvarjenja. Le inercija.

Slika je izhodišče za nastanek besedila in plesnega materiala, ki vsak na svoj način odpirata njena različna možna branja in pomenjenja. Film sočasno postavlja dva svetova, ki sta hkrati prisotna. Svet sanjskih podob nenehno prekinja tu in zdaj telesa, ga naseljuje, izziva in preoblikuje. Razprta vmesnost je prostor brezmejne ustvarjalnosti, iz katere izhaja mnoštvo oblik in njihovih variacij. Iz teh nastaja vizualna pesem v času, ki nas naslavlja z vprašanji telesnosti, čutenja, odnosa, pogleda, narave ter njene rodovitnosti in minljivosti. Filmske podobe nas vabijo k motrenju nenehnega porajanja v prostor in čas, ustvarjalne imaginacije in lepote ustvarjenega.
 
Avtorica

Mala Kline je koreografinja, plesalka in filozofinja. Spada med najprepoznavnejša koreografska imena svoje generacije. Njen obsežni opus sloni na tehniki sanjanja Saphire®, s katero snuje nenavadne odrske podobe, ki nikoli ne preidejo na raven razvidnega in nedvoumno strukturiranega odrskega znaka, temveč ustvarjajo specifična, pomensko pretočna in potentna ozračja. Za svoje delo je prejela več nagrad, med drugim zlato ptico, povodnega moža in nagrado Ksenije Hribar za koreografijo. Doktorirala je iz filozofije in magistrirala iz gledališča. Je certificirana Saphire® terapevtka ter ustanoviteljica inštituta in umetniškega centra ELIAS 2069. Je tudi avtorica knjig Capfico: Writings from the Belly of the Whale (2017) in Gledališča potencialnosti: Med etiko in politiko (2020). Za slednjo je prejela nagrado Ksenije Hribar za teorijo in publicistiko.

http://www.malakline.com
 
Ustvarjalci
Koncept, koreografija, besedilo in izvedba: Mala Kline

Režija: Mala Kline, Hana Vodeb

Dramaturgija podobe: Petra Veber, Hana Vodeb, Mala Kline

Scenografija: Petra Veber

Oblikovanje svetlobe: Jaka Šimenc

Kamera: Hana Vodeb, Darko Herič

Video sinhronizacija: Darko Herič

Montaža: Hana Vodeb

Zvok: Nenad Sinkauz

Kostum: Mala Kline, Petra Veber

Tehnična pomoč: Omar Izmail, Špela Škulj

Izvršna produkcija: Ajda Kline

Produkcija: ELIAS 2069, Mercedes Klein

Koprodukcija: Zavod EN-KNAP, Mesto žensk

Projekt je podprlo Ministrstvo za Kulturo, Mesto Ljubljana, Oddelek za kulturo.

Hvala Domen Hajnšek, Vid Martinčič, Katarina Morano, Blaž Celarec, Gašper Puntar and Matija Zvezdan Puntar Kline.