Gostujoče predstave
Astrid Mayer, Raphaël Billet
Vse, kar nas povezuje
Trajanje: 60 minut
Datum: 14.04.2023 10:00
Center kulture Španski borci, Ljubljana
Plesna Vesna v sodelovanju s Festivalom BOBRI
O predstavi
Trije posamezniki zaplešejo skupaj, povezani so, poslušajo drug drugega, skupino, svet.
Gibljejo se v vsakdanjih prostorih, v katerih vrvi življenje, vdirajo na nepričakovane kraje ...
Tkejo vezi s prvotnimi gledalci in z ljudmi, ki jih srečujejo na poti, na ovinku uličice, na tržnici, na igrišču ... Povabijo jih, naj se premaknejo, naj se začnejo gibati, si poiščejo novo gledišče, zavzamejo položaj. Med temi koreografskimi srečanji se razvije več poskusov povezovanja. Na kakšne načine vse smo povezani? In kako se povežemo s tujci, z nekom, ki ga srečamo le bežno? Uprizoritev Vse, kar nas povezuje je zasnovana kot kolektivna potopitvena izkušnja, ki nam ponudi čas za opazovanje, za skupno delo, za stik, za občutek, da smo vsi skupaj le gube na isti tkanini.
Ustvarjalci
Koreografija: Astrid Mayer in Raphaël Billet / Oblikovanje in vodenje zvoka: Jean Gueudré / Zunanje koreografsko oko: Estelle Olivier / Kostumi: Mélody Chérou / Glasba: Felix Joubert in Jean Gueudré / Izvajajo: Raphaël Billet, Astrid Mayer, Sandrine Roldan / Produkcija: Groupe nuits (Francija) / Koprodukcija: La Manufacture - Vendetta Mathea - choreographic incubator

EN-KNAP PRODUKCIJA GOSTOVANJA
Umetniški vodja CK Španski borci, direktor in umetniški vodja Zavoda EN-KNAP: Iztok Kovač / Poslovna direktorica Španskih borcev in Zavoda EN-KNAP: Marjeta Lavrič / Izvršna producentka programa Plesna Vesna: Karmen Keržar / Uredništvo in stiki z javnostjo: Nina Smerkol, Valerija Intihar / Tehnična izvedba: Gal Škrjanec Skaberne, Omar Ismail, Hotimir Knific, Aleksander Plut, Leon Curk, Špela Škulj / Koordinator tehnične ekipe Španskih borcev/EN-KNAP: Jaka Šimenc

Produkcija: Zavod EN-KNAP

Predstava gostuje v okviru celoletnega festivala Plesna Vesna, ki v Centru kulture Španski borci in v sodelovanju z mrežo Aerowaves predstavlja mlado, ekstravagantno evropsko plesno produkcijo.

 


Predstava gostuje v okviru Festivala BOBRI

 

Program Zavoda EN-KNAP, upravitelja Španskih borcev, finančno podpirata:
Mestna občina Ljubljana – oddelek za kulturo, ki podpira tudi dejavnost Španskih borcev, in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.


 
O sodelovanju
»Ko sem se tistega večera, konec junija 2022 odpravil še na zadnjo predstavo festivala Aerowaves, nisem niti v sanjah pričakoval tako silovito ekstatičnega večera, ki bo dvignil na noge amfiteater s 1200 glavo množico, pod zvezdnim nebom v grški Elefsini.
Priča smo bili poeziji gledališča; fenomenalni fizični disciplini 12 plesalcev, repetativnemu spominu, ki je pretakal ideje skozi telesa, a kljub temu sledil hipnotični energiji koreografije, naslanjajoč se na strukturo zavezujoče glasbene predloge. Bili smo priča kolektivnemu delu, v najboljšem pomenu te besede. Kjer se je vzajemnost in ključna odvisnost plesalk in plesalcev drug od drugega, povezala z njihovo iskreno, golo prezenco, oropano vse teatralne navlake. 
Ker sem Jesusa poznal že od prej, sem po predstavi pristopil do njega in mu predlagal, da Gran Bolero priredi za plesalke in plesalce skupine EN-KNAP Group, okrepljene z Zagrebačkim plesnim ansamblom.


Bil je za.«

Iztok KovačV koreografiji španskega koreografa Jesusa Rubia Game se bo šest plesalcev iz ansambla EN-KNAP Group in šest plesalcev iz ansambla Zagrebški plesni ansambel skupaj posvetilo plesu in se vrnilo k Ravelovi glasbeni partituri. Najbrž največji sodobno plesni projekt v Sloveniji bo tako združil dvanajst plesalcev edinih dveh stalnih plesnih ansamblov v regiji in po dolgem času zasedel večje odre po Sloveniji. 
 
Predstava bo velika koprodukcijska priredba in nadgradnja predstave, ki je bila narejena za dva španska ansambla in je požela izjemne kritike ter številne nagrade. Med drugim je predstava prejela nagrado MAX (španska nagrada za uprizoritveno umetnost) kot najboljša plesna produkcija leta 2020.

Po premieri v Ljubljani in Zagrebu bo naselila poletni oder Križank kot gostovanje na Festivalu Ljubljana.