Odrska produkcija
Andrej Lamut
Slika
Pavol Liška, Kelly Copper
Zasledovalci sreče
Trajanje: 115 minut
Datum: 01.12.2016 20:00
Center kulture Španski borci, Ljubljana
O predstavi

EN-KNAP predstavlja: Nature Theater of Oklahoma in EN-KNAP Group!


Nature Theater of Oklahoma iz New Yorka, pod vodstvom Pavola Liške in Kelly Copper, je eno najbolj uveljavljenih svetovnih imen, ki ustvarja eksperimentalna, a dostopna in nepretenciozna gledališka dela. Ustvarjalni dvojec je tokrat v sodelovanju s plesalci skupine EN-KNAP Group ustvaril osebnoizpovedno delo, ki se giblje na meji med gledališčem, plesom in performansom.

V Zasledovalcih sreče, se Pavol Liška in Kelly Copper, ustanovitelja newyorške skupine Nature Theater of Oklahoma, nagrajene z nagrado OBIE, spopadeta z mitom in zapuščino ameriških sanj ter njihovimi posledicami. V ustanovnem dokumentu Združenih držav Amerike, v Deklaraciji neodvisnosti, je zapisano, da je Stvarnik vsem ljudem dodelil pravico do zasledovanja sreče, kot eno izmed neodtujljivih pravic, ki mora biti javno zaščitena. Ampak kaj pravzaprav je sreča? Kako daleč v temačne kotičke smo jo pripravljeni kot posamezniki in kot družba zasledovati? Do kakšnih meja nas bo vodil ta lov na srečo? In do kakšnega nepredvidljivega hollywoodskega konca nas zasledovanje sreče lahko pripelje?

V leto trajajočem delu s plesalci EN-KNAP Group sta Pavol Liška in Kelly Copper ustvarila  osebnoizpovedno delo, ki se giblje na meji med gledališčem, plesom in performansom. Gre za ljudsko zgodbo, ki se neprestano spreminja; za zgodbo o skrajno nasilnem širjenju zahodne kulture. V predstavi, ki nas med drugim popelje tudi na potovanje v Bagdad, srečamo mehiškega barmana, avstrijskega prodajalca, novodobni magični napoj in nekaj vznemirljivih kavbojskih plesov. Predstava plesalcem vsestranske skupine EnKnapGroup ponuja idealno platformo, na kateri lahko pokažejo vse svoje talente.

O avtorjih

Nature Theater of Oklahoma s sedežem v New Yorku je umetniška skupina, dvakratna dobitnica nagrade OBIE, ki jo vodita Kelly Copper in Pavol Liška. Njune stvaritve sodijo v kategorijo eksperimentalnih del, ki kljub vsemu ostajajo zabavne, ganljive in nepretenciozne. Karizmatični umetniški dvojec kreira igrive, formalno stroge in estetsko inovativne stvaritve ter z vsakim novim delom načrtno izziva in na novo premišlja svojo lastno umetniško identiteto.

Pavol Liška in Kelly Copper, ki zase trdita, da se vedno trudita ustvarjati dela, ki jih še ne znata kreirati, na ta način rojevata humorne stvaritve, ki so žanrsko nepredvidljive. Takšen pristop že vse od prve plesne predstave skupine Nature Theater of Oklahoma, Poetika: neotesan balet (angl. Poetics: a ballet brut), njene ustvarjalce postavlja v nemogoče situacije in zahteva, da izhajajo iz lastne nevednosti in nelagodja. Pavol in Kelly si na odru prizadevata ustvarjati pretresljive  situacije, ki zahtevajo popolno navzočnost vseh v prostoru. Uporabljata material, improviziran iz okolja, naključno najden prostor, ujete pogovore in zaznane geste, ki jih s skrajno manipulacijo in nadčloveškim naporom spremenita v nekaj, kar gledalcem spreminja percepcijo vsakdanjosti. Ta ne ostane zgolj v gledališču, temveč se razteza ven, v svet, v katerem živimo.
 

Skupino Nature Theater of Oklahoma so na svoj oder povabila številna gledališča in festivali po vsem svetu. O njihovi uspešnosti ne pričajo zgolj odlične kritike s strani medijev in občinstva, temveč tudi številne nagrade. Nature Theater of Oklahoma, ki ustvarja gledališke predstave, filme in multimedijske dogodke, se je najbolj proslavil s svojo epsko serijo v desetih delih Življenje in čas (2013), ki so jo v New Yorkerju označili za mojstrovino, v New York Timesu pa za nepozabno izkušnjo.

Iz medijev

www.nytimes.com, Alexis Soloski, 15. januar 2018

»…ena najbolj divjih stvari, ki jih boste lahko letos videli v gledališču. »Zasledovalci sreče« ne bodo spremenili sveta. Spremenili bodo vaš večer.«
Vir

www.exeuntnyc.com,  Molly Grogan, 16. januar 2018

 » (Predstava) razkriva tudi komičen talent Benceja Mezeija, ki igra izmišljenega umetniškega direktorja skupine EnKnapGroup in je zvezda predstave ter kateremu uspe na oder prenesti humor Liške in Copperjeve s takšno prepričljivo iskro, da nas gledalce neustavljivo potegne v svoj neuspešen umetniški in politični napad.«
Vir

www.stagebuddy.com, Jose Solis, 15. januar 2018

»Nepopustljiv ton, ki je značilen za Nature Theater of Oklahoma, je čutiti skozi celotno predstavo, medtem ko fizikalnost EnKnapGroup doda predstavi nekaj prav posebnega...(kar še posebej zasidra energičen nastop Benceja Mezeija, ki vam vzame dih)«
Vir

www.newyorker.com, januar 2018

"Igralci, člani slovenske sodobno-plesne skupine EnKnapGroup, so sposobni zapletenih stiliziranih bojev, in to v perjanicah."
Vir

www.theaterkrant.nl, Joost Ramaer, 10. marec 2017

 »Trump in Čehov spojena v bizarno kombinacijo srhljivke in komedije«
»Pred seboj vidimo repliko saloona kot iz Divjega Zahoda. Kozarec viskija neprestano, z največjo eleganco drsi med mlado kavbojko, ki ga nemudoma izprazni in točajem, ki ga polni z vedno večjim neodobravanjem. Nenadoma se kozarec ustavi na sredini šanka, kjer ga ujame tretji lik: kavboj!

Vsem tem sestavinam, prisotnim v Zasledovalcih sreče, Pavol in Kelly dodata neko novo dimenzijo. Liki imajo namreč enaka imena kot plesalci EnKnapGroup. Kako fiktivni so zares nastopajoči, ki bežijo od njihovih neuspešnih življenj?

Plesalci EnKnapGroup deklamirajo besedilo glasno ter z jasno artikulacijo,…,in z drznim, skoraj popolnim, razpotegnjenim naglasom, ki je tipičen za jug ZDA. Odrska prezenca nastopajočih (EnKnapGroup) in njihova izraznost sta izjemno prepričljivi, predvsem ker je predstava Zasledovalci sreče izjema v repertoarju skupine.

Liška in Copperjeva: »Izjemo prijetno je bilo delati z njimi (op. plesalci EnKnapGroup). Plesalci so izjemno disciplinirani in točno vedo kako nekaj izvleči iz svojih teles.«

Med predstavo se vam v glavah pojavljajo absurdne podobe: Trump, ki svoje priliznjence sprejema v avli svoje stolpnice, Trump, ki ponosno dviga svoj okvirjeni izvršilni ukaz v Beli hiši, filmi Quentina Tarantina, imitacija Jona Stewarta in Stevena Colberta, tudi Eugene O’Neill, Arthur Miller in Anton Čehov se čutijo v prelepem tekstu Liške in Copperjeve.«
Vir

Ustvarjalci

Idejna zasnova, besedilo in režija: Pavol Liška and Kelly Copper

Originalna zasedba: Luke Thomas Dunne (Velika Britanija); Ida Hellsten (Švedska); Bence Mezei (Madžarska); Ana Štefanec (Slovenija); Jeffrey Schoenaers (Belgija); Lada Petrovski Ternovšek (Hrvaška)

Oblikovanje svetlobe: Luka Curk / Kostumografija: Katarina Škaper / Izdelava kostumov: Atelje d.o.o. / Vodja vaj EN-KNAP Group (do septembra 2017): Tanja Skok / Vodja vaj EN-KNAP Group (po septembru 2017): Nohemi Barriuso / Prevod besedila: Stojan Pelko / Tehnični koordinator: Jaka Šimenc / Tehnična izvedba: Tehnična ekipa EN-KNAP (Leon Curk, Gal Škrjanec Skaberne, Omar Ismail, Hotimir Knific, Aleksander Plut, Špela Škulj)

Fotografija: Andrej Lamut / Oblikovanje plakata: nejaaka / Izvršna producentka: Karmen Keržar / Stiki z javnostmi in uredništvo: Nina Smerkol / Marketing:  Goran Pakozdi / Vodja financ: Julija Travančić / Organizatorka in koordinatorka programa: Katja Gabrijelčič / Vodja produkcije: Marjeta Lavrič

S podporo: Mestna občina Ljubljana - Oddelek za kulturo, Ministrstvo za kulturo, Veleposlaništvo Združenih držav Amerike v Sloveniji